Mikrolån är ett samlingsbegrepp som står för lån på mikronivå, det vill säga mycket små lån. Dessa lån brukar inte vara större än 4000 SEK.

Här på lana2000.se hittar man det bästa mikrolånet på 2000 sek. Läs vidare på vår jämförelsesida där vi jämför olika långivare, räntekostnader och avgifter.

Ursprung mikrolån

Ursprungligen kommer mikrolån från micro credit, ett begrepp som först började användas i världen för att beskriva en viss typ av mikrolån som var till för arbetslösa och ofta fattiga entreprenörer, men även andra människor som ej ansågs ha kreditvärdighet.

Denna typ av mikrolån är en finansiell uppfinning som först startades i Bangladesh och som framgångsrikt har gjort det möjligt för extremt fattiga människor att stå på egna ben och skaffa sig egna inkomster för att på sikt kunna ta sig ur fattigdomen.

Mikrolån i Sverige

I Sverige har begreppet mikrolån ofta en helt annan betydelse än vad den har för fattiga personer i tredje världen. I Sverige används begreppet mikrolån ofta för att beskriva ett lån på 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr eller 4000 kr.

I Sverige lanserades mikrolån med denna betydelse 2006 där låntagaren hade möjligheten att snabbt låna 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr eller 4000 kr via sms eller internet. Dessa lån kallas ofta för smslån (sms lån), mobillån (mobil lån), snabblån (snabb lån), minilån (mini lån) eller internetlån (internet lån).

Användningsområden mikrolån

Ett mikrolån kan givetvis användas till alla möjliga saker, tjänster och produkter. I Sverige används ofta mikrolånen till konsumtion. Andra exempel på när mikrolån används är om en oförutsedd tillfällig likviditetsbrist uppstår och konsumenten behöver en snabb kassaförstärkning.

Felstavningar och särskrivningar mikrolån

Det är ganska vanligt att man skriver mikrolån fel. Vanliga felstavningar och särskrivningar till mikrolån är:

  • mikrolån
  • mikro lån
  • mikro-lån
  • microlån
  • micro lån
  • micro-lån

Mer på lana2000.se

Till jämförelser av lån 2000 kr

Till ordlistan