Smslån är lån som en låntagare tecknar via mobilen och sms. Smslån har funnit sedan mitten av 2000 talet i Sverige och är idag relativt vanligt. SMSlån kallas ibland ofta för mobillån, det vill säga lån via mobil.

Hur fungerar smslån?

Genom att smsa en viss sträng/kod till ett visst smsnummer så påbörjar låntagaren den korta låneprocessen. I nästa steg får den ansökande tillbaka ett sms med ett wap-formulär som skall fyllas i.

Låntagaren fyller i formuläret i sin mobiltelefon och skickar in innehållet till banken. Låntagaren får även acceptera lånevillkor.

Därefter tar banken vid. Banken kontrollerar om man är befintlig kund eller ny kund, om man har betalningsanmärkningar, regelbunden inkomst etc.

Kunden får sedan snabbt besked (vanligtvis kommer svar inom 15 minuter) om man har fått låneansökan beviljad eller om man fått avslag på smslånet.

Vad kostar ett smslån?

De flesta långivarna som erbjuder smslån på 500 kronor, 1000 kronor, 2000 kronor, 3000 kronor och/eller 4000 kronor pratar inte så mycket om ränta. Istället pratat man om en avgift eller kostnad för lånet. Denna låneavgift/lånekostnad är fast för det belopp som du tecknar.

För en jämförelse mellan olika långivare läs vidare på lana2000.se jämförelsesida. Utöver själva låneavgiften så betalar man ibland även en avgift för själva smset. Den senare smsavgiften betalar man både om låneansökan beviljas eller avslås.

Felstavningar och särskrivningar smslån

Det är ganska vanligt att man skriver smslån fel. Vanliga felstavningar och särskrivningar till smslån är:

  • smslån
  • sms lån
  • sms-lån
  • smslan
  • sms lan
  • sms-lan

Mer på lana2000.se

Till jämförelser av lån 2000 kr

Till ordlistan